Pápež ešte nie je zvolený, ale Rím sa pripravuje na jeho inalguráciu

11.03.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Kardináli sa ešte ani nezišli do Sixtínskej kaplnky na konkláve, a rímska radnica sa už pripravuje na prílev turistov, ktorí sa prídu do Vatikánu pozrieť na inauguráciu nového pápeža.
Nikto pritom nevie predpovedať, odkiaľ a kedy čakať najväčší nápor pútnikov a zvedavcov. Mnohé však záleží od toho, z ktorej krajiny či kontinentu bude nový pápež pochádzať. Rímska radnica tak v týchto dňoch rieši logistický hlavolam, ktorý má len veľmi málo pevných bodov, všíma si agentúra AP.
V okamihu, keď sa nad Sixtínskou kaplnkou objaví biely dym, možno predpokladať, že na Námestie sv. Petra sa okamžite vydajú davy Rimanov, aby pozdravili svojho nového biskupa.
Ak bude pápežom Talian, ďalší nápor zažijú rímske železničné a autobusové stanice. V prípade, že by kardináli porušili tradíciu a zvolili Neeurópana, Vatikán by zrejme zažil nevídaný prílev turistov zo sveta - napríklad z Latinskej Ameriky, kde žije 40 percent všetkých katolíkov.
Poľná nemocnica
Pre každý prípad postavia už dnes na námestí v blízkosti Vatikánu poľnú nemocnicu, aby sa starala o pútnikov v núdzi. Niektorí úradníci rímskej radnice majú totiž v živej pamäti situácie, keď sa po smrti Jána Pavla II. sanitky nemohli cez smútiaci dav dostať k ľuďom, ktorí potrebovali súrnu lekársku pomoc.
Aj keď radnica v súvislosti s konkláve a s oznámením zvolenia pápeža neprijala mimoriadne opatrenia, už teraz sa rozbehli prípravy na prijatie desiatok hláv štátov a vlád a cirkevných hodnostárov, ktorí spolu s radovými pútnikmi a turistami pricestujú do Vatikánu na inštaláciu nástupcu Benedikta XVI.
Očakáva sa, že nad Vatikánom budú vtedy hliadkovať policajné vrtuľníky. V uliciach budú posilnené pešie hliadky a vody rieky Tiber budú brázdiť motorové člny, aby vylovili každý podozrivý predmet. Pozdĺž hlavných dopravných tepien vedúcich na Námestie sv. Petra budú v strehu aj desiatky cvičených policajných psov.
Dobrovoľníci 
V okamihu, keď bude známy termín uvedenia pápeža do úradu, sa začne v uliciach Ríma pohybovať viac ako 500 dobrovoľníkov - mnohí pri tom využijú dvojkolesové elektrické dopravné prostriedky segwaye, aby poradili či pomohli ľuďom v núdzi. V deň "D" sa sústredia v blízkosti hlavných rímskych autobusových a železničných staníc a staníc metra a budú ako pastieri viesť veriacich po uliciach uzavretých pre dopravu a vedúcich k Svätopeterskému námestiu, opisuje AP.
"Ani Vatikán nevie odhadnúť, koľko ľudí sa zíde," hovorí náčelník rímskeho úradu civilnej obrany Mario Vallorosi. "Veľa bude závisieť od toho, odkiaľ bude pápež pochádzať. Ak bude Latinoameričan, dav bude obrovský," domnieva sa. Podľa triezvych odhadov by sa na námestí mohlo zísť 200.000-300.000 ľudí.
 

Vyberte región